Language
destinations

Rovinj

Modri biser Jadrana

Odkrij Rovinj

Rovinj je kot modri biser celotnega polotoka najbolj priljubljena točka istrske obale ter najbolj slikovito in romantično mesto na zahodni obali. Med turisti je priljubljen že vse od 70. let prejšnjega stoletja. Čeprav se ne ponaša z veliko dejanskimi znamenitostmi, ti bo Rovinj prirasel k srcu. Stari del mesta je bil zgrajen na otoku, ki so ga v 18. stoletju povezali s kopnim. Poln je strmih tlakovanih ulic in majhnih trgov. Njegova najbolj izstopajoča značilnost pa je visok cerkveni zvonik, ki se dviga z njegove najvišje toče. Med odkrivanjem tega čudovitega ribiškega pristanišča in otočkov v njegovi bližini lahko mislim pustiš prosto pot.

Kaj početi

Muzeji in galerije

Rovinj je znan po svoji gostoljubnosti in ne po spomenikih in muzejih, vendar lahko v njegovih muzejih in galerijah vseeno najdeš nekatere bisere. V Rovinjskem mestnem muzeju lahko odkriješ zgodovino mesta. Če te zanima ribolov in želiš izvedeti več o batanah (lesenih čolnih z ravnim dnom), ne pozabi obiskati Ekomuzeja Batana. Vsi tisti, ki jih prevzame lepota umetniških del, lahko v mestu najdejo več umetniških galerij, na primer galeriji Adris in Trani ter Center vizualnih umetnosti Batana. Če želiš raziskati celotno Hrvaško, ampak nimaš časa in se znajdeš v Rovinju, obišči park Mini Hrvaška. Uživaj v prijetnem polurnem sprehodu skozi park ter razišči celotno državo, ne da bi ti bilo treba potovati. Ljubiteljem rib bo všeč tudi akvarij Rovinj, ki predstavi floro in favno iz Jadranskega morja.

Plaže

Nekatere so morda videti nedostopne, druge pa so primerne za družine z majhnimi otroki, vendar imajo vse eno skupno točko – so čiste in lepe. Plaža Polari je popolna za vse družine z otroki. Če pa ti je vroče in si želiš hitre osvežitve v morju v bližini središča mesta, je najboljša izbira plaža Monte. Če si pripravljen raziskovati obalo in se ne bojiš skalnatih in navidez nedostopnih plaž, boš morda nagrajen s povsem prazno plažo, ki bo kot lastno kraljestvo. Zgolj petnajstminutni sprehod iz središča mesta te loči od osamljenega zaliva, ki je ob vhodu v zaščiteni gozdni park Zlati rt. Če te ne moti gneča, je ta plaža popolna zate. Ustavi se in zaplavaj po raziskovanju zlatega rta.

Narava

Rovinj obkroža dvaindvajset manjših in večjih otokov, zato ni nič čudnega, da se ga je prijel naziv najbolj slikovitega mesteca na hrvaški obali. Rdeči otok, ki ga sestavljata dva umetno povezana otoka, je ena najbolj priznanih turističnih lokacij. Ta otok, poln kamnitih plaž in goste mediteranske podrasti, je kot nalašč za sproščanje. Otok ponuja tudi številne druga doživetja, kot so restavracija, bazen, tereni za minigolf, potapljaški center in še veliko več. Manjši del obale v bližini majhnega pristanišča je posut z gramozom, zato je popoln za otroke in starejše. Otok Sv. Katarine je med najlepšimi otoki rovinjskega arhipelaga in ponuja užitke v naravi. Zaradi kamnitih plaž, dostopnih in privlačnih zalivov ter bogate ponudbe, je ta otok popoln za sproščanje in zabavo. Lahko najameš opremo za surfanje ali uporabiš igrišče za odbojko na plaži, otroci pa imajo na voljo peskovnik. Številne druge storitve zagotovijo zanimiv in prijeten obisk. Gozdni park Zlati rt te bo zagotovo očaral. Po njem lahko tečeš, kolesariš ali pa plavaš in hkrati uživaš v lepoti zaščitene narave.

Vera

Vsem, ki želijo izvedeti več o katoliški veri ali uživati v čudoviti arhitekturi, priporočamo obisk cerkve Sv. Evfemije, krstilnika Svetega Duha in Frančiškanskega samostana. Med ogledom teh mest z veliko duhovno in versko vrednostjo se lahko prepustiš toku misli.

Dogodki

V zgodnjem srednjem veku sta bili tukaj dve mesti, od katerih je bilo samo eno, Dvigrad (Duecastelli), naseljeno skozi celotno obdobje srednjega veka do 17. stoletja. To mesto, obdano z dvema obzidja in več stražnimi stolpi in v katerem so ostanki zgodnjekrščanske cerkve Sv. Sofije, bodo kratek čas obudili zvoki glasbenega festivala.

Najboljše restavracije

Obiščeš lahko veliko različnih mest, odvisno od tega, kakšne hrane si želiš. Če si želiš mediteranske kuhinje, pojdi v restavracijo Ulika ali k Barba Danilo. Če te bolj zanima lokalna istrska hrana, bodo zate poskrbele restavracije PuntulinaMaestral in Monte. Če pa si želiš pizze, zagotovo obišči Pizzerio Da Sergio.

Najboljša prenočišča

V Zagrebu lahko najdeš pestro ponudbo nastanitev – čudovite hotele, družinske penzione in kampe – v mestu se vsakdo lahko spočije tako, kot mu to najbolj ustreza.

Gostišče

Apartmaji in soba Antea ponujajo nastanitev v Rovinju. V vsaki sobi je na voljo ploski televizor s satelitskimi kanali. Vsaka soba ima lastno kopalnico. Udobje dodatno zagotavljajo brezplačne toaletne potrebščine in sušilnik za lase. V apartmajih in sobi Antea na voljo je prav povsod na voljo brezplačen WiFi.

VEČ O GOSTIŠČU

Prenočišča z zajtrkom

V nastanitvi Bella Natka Bed and Breakfast je na voljo terasa in brezplačen WiFi. Domovinski muzej Rovinj je od nastanitve oddaljen zgolj 70 m. Puljsko letališče je najbližje nastanitvi, oddaljeno je zgolj 40 km.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Od hotela Monte Mulini do središča Rovinja se lahko sprehodiš v 20 minutah. Gleda na zaliv in obdaja ga bogat, zaščiten naravni park, star več stoletij.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Za ogled Rovinja lahko najameš kolo ali avtomobil, lahko ga prehodiš peš ali pa pokličeš taksi. V zalivu Delfin so taksi čolni, ki ponujajo prevoz do otokov. Ne glede na želeni način prevoza se ne pozabi ozirati okrog med potjo z ene na drugo lokacijo.

Bus routes from and to Rovinj

Poti Stops
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Salzburga do Pulja Salzburg  – Villach –  Bled – LjubljanaTrieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Pulja do Salzburga Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Iz Pulja do Ljubljane Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Pulja do Bleda Pula –Rovinj– Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled 
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana– Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj– Pula
Iz Ljubljane do Pulja Ljubljana Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana– Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Bleda do Pulja Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula