Language
events
 • Festival

Oktoberfest v Münchnu

5 zabavnih dejstev o največjem ljudskem festivalu na svetu

Odkrij Oktoberfest v Münchnu

 • Najbrž nam ni treba posebej predstavljati največjega ljudskega festivala na svetu. Ne glede na to, ali si ljubitelj piva ali ne, si najverjetneje že slišal za Oktoberfest. Ko ga enkrat doživiš, se boš želel vedno znova vrniti, če pa ga še nisi obiskal, ga imaš verjetno na seznamu želja. Da boš še bolj navdušen, je tukaj 5 zabavnih dejstev o festivalu, s katerimi najbrž še nisi seznanjen.
  • Gre za praznovanje obletnice poroke.
   Oktoberfest sprva ni bil pivski festival. Prvi Oktoberfest so organizirali leta 1810, da bi z njim počastili poroko kralja Ludvika in princese Tereze. Organizirali so ga na Terezinem travniku (Theresienwiese) in na tej lokaciji ga organizirajo še danes. V več kot 200 letih je bil odpovedan 24-krat, večinoma zaradi vojn ali bolezni.
  • Začne se septembra
   Čeprav se večji del festivala odvija v septembru, ga imenujejo Oktoberfest. Zakaj? Leta 1810 so ga organizirali oktobra, trajal pa je zgolj en teden. Skozi leta so začetek festivala vse bolj pomikali proti bolj sončni, toplejši in za festival na prostem primernejši sredini septembra, zato so festival podaljšali. S tem so privabili več obiskovalcev, ki so ostali dlje in popili več piva. Na zdravje vsepovsod!
  • “Toči se!”
   Festival uradno odprejo z vojaškim pozdravom, po katerem münchenski župan odpre prvi sod piva in zavpije “O Zapft is!” (Toči se!). Po tej ceremoniji je Oktoberfest odprt in obiskovalci lahko začnejo piti.

  Rezultat iskanja slik za oktoberfest

 • Rekordno vzdušje
  Vsako leto postrežejo približno 7 milijonov litrov piva, kar je dovolj, da bi z njim napolnili 3 olimpijske plavalne bazene. Vsako leto med festivalom organizirajo tudi tekmovanje v prenašanju vrčkov piva. Zadnji rekord je leta 2008 postavila nemška natakarica Anita Schwartz, ki je z 19 pivskimi vrčki prehodila 40-metrsko razdaljo.

Rezultat iskanja slik za oktoberfest munich

 • Družinska prireditev
  Čeprav se zdi neodgovorno od staršev, da na pivski festival pripeljejo otroka, je Oktoberfest v resnici primeren za otroke in družine, zato se ga vsako leto udeleži na stotine otrok. Odpre se med 9. in 10. uro zjutraj in nudi številne zabavne vožnje za mlade obiskovalce. Imajo celo namenski prostor za otroke, ki se izgubijo!