Language
destinations

Gradec

Drugo največje avstrijsko mesto

Odkrij Gradec

Gradec je drugo največje in najbolj sproščeno mesto v Avstriji. V trenutku vam bo ukradel srce. Prostrani parki, morje rdečih streh in ozka deroča Mura, ki buči po središču mesta – slikovito lepoto mesta lahko samo občuduješ. Prepoznavna lastnost mesta je čudovita pečina, ki jo s središčem povezujejo stopnišče, vzpenjača in stekleno dvigalo. Mesto je polno mladostne energije, renesančnih dvorišč in baročnih palač. Več stoletij je bil Gradec za Slovence pomembnejši od Ljubljane in svoj vpliv je ohranil do danes.

Kaj početi

Muzeji in galerije

V palači Eggenberg in parku so številni muzeji, vključno z Alte Galerie, v kateri je izjemna zbirka slik iz časov od srednjega veka do baroka, in arheološkim muzejem, v katerem so ostanki od prazgodovine do klasične dobe.

V muzeju v palači je stalna razstava dragocenosti, vključno s kočijo iz 15. stoletja, ki jo je uporabljal Friderik III.

V naravoslovnem muzeju je izvrstna razstava o geologiji in metuljih – kot nalašč za vse, ki želijo izvedeti več o naravi.

Če imaš rad orožje in oklepe, bo orožarna Landeszeughaus pravi naslov zate. V njej hranijo več kot 30.000 kosov bleščečega orožja, s čimer je to največja tovrstna razstava v Avstriji.

Če obiščeš Gradec z otroki, jih odpelji v FRida & freD – manjši zabaven muzej, namenjen otrokom. Tam je na poučen in interaktiven način prikazano, kako ljudje in živali ustvarijo svoje hiše in domove.

Kunsthaus Graz je vrhunski prostor sodobne umetnosti z razstavami, ki se menjajo vsake tri ali štiri mesece.

Zgodovinske znamenitosti

Elegantno palačo Eggenberg v Gradcu so zgradili za družino Eggenberg v 17. stoletju. Zagotovo je vredno plačati vstopnino za voden ogled.

Domkirche izvira iz 15. stoletja, leta 1786 pa je postala katedrala. V notranjosti je kombinacija baročnih in gotskih elementov, med glavnimi znamenitostmi pa sta tabelna slika Conrada Laiba Križanje v množici in zbledela freska Gottesplagenbild na zunanji strani katedrale.

V graškem gradu (Burg) iz 15. zdaj domujejo vladni uradi. Domiselno dvojno stopnišče na koncu dvorišča je povezano z mestnim parkom (Stadtpark), največjo zeleno površino v mestu.

Zvonik (Uhrturm) je najopaznejša mestna ikona – stoji na južnem robu grajskega griča (Schlossberg), kjer je stala prvotna utrdba ob ustanovitvi mesta.

Druge pomembne znamenitosti

Park palače Eggenberg vsebuje prostrane zelene površine. V teh vrtovih se lahko sprostiš med pavi in srnami, ki se prosto sprehajajo med reliefi iz časov Rimljanov. Ko si tam, lahko obiščeš Planetengarted – sodobno upodobitev renesančnega astronomskega vrta avtorice Helge Tornquist.

Murinsel je iz kovine in plastike zgrajen otok z mostom sredi Mure. Na njem so kavarna, otroško igrišče in manjši oder.

Mavzolej Ferdinanda II. v manieristično-baročnem slogu je oblikoval Pietro de Pomis – po njegovi smrti je mavzolej dokončal Pietro Valnegro, medtem ko je Johann Bernhard von Erlach prispeval razkošne štukature in freske v notranjosti. V mavzoleju so grobovi Ferdinanda II., njegove žene in sina.

Dogodki

Mestni talent na ustvarjalni sceni! Kaj spremeni mestno četrt v modno četrt? Doživi to v živo v najbolj modni in najbolj ustvarjalni četrti v mestu. Udeleži se Lendwalka, ogleda dokaj nepoznanega okrožja “Lend”, z njegovimi modno oblikovanimi, naprednimi projekti, elegantnimi podjetji, mladimi zamislimi, sproščenimi bari in priljubljenimi kotički.

Med mesecem oblikovanja se v mestu v enem mesecu zbere energija ustvarjalne scene, kar je vidno tudi od zunaj. Neposredna izkušnja z oblikovanjem na številnih prireditvah igra ključno vlogo pri uveljavljanju pomena ustvarjalnih procesov v zavesti ljudi (različne lokacije prireditev).

Najboljše restavracije

Gradec se ponaša z izbrano kulinarično ponudbo, ki samo čaka, da jo preizkusiš. Če želiš poskusiti lokalne jedi, zavij v restavracijo Landhauskeller ali v restavracijo Der Steirer. Če želiš pojesti nekaj drznega, pojdi v bistro in vinski bar Caylend – kjer si lahko privoščiš drzno kuhinjo sožitja (fusion).

Najboljša prenočišča

Izbiraš lahko med številnimi možnostmi nastanitve, odvisno od tega, katera najbolj ustreza tvojim potrebam.

Hostel

Hostel Sammelsurium z vrtom je v Gradcu na Štajerskem, manj kot 1 km oddaljen od igralnice v Gradcu in 10 minut hoje oddaljen od graškega deželnega doma. Leži v bližini graške mestne hiše, operne hiše in športne dvorane (Stadthalle). Na voljo je brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O HOSTLU

Gostišče

Penzion Gästehaus Plank stoji v zeleni soseski, samo 500 m od bazilike Mariatrost. Vse sobe so opremljene z zasebnim balkonom, ki gleda proti baziliki. Z javnim prevozom si v 7 minutah v središču Gradca, v muzeju Kunsthaus Graz ali na graški univerzi.

VEČ O GOSTIŠČU

Hotel

Aiola Living Graz je v starem mestnem središču. Butični hotel je opremljen s fitnes centrom in nudi brezplačen brezžični dostop do interneta. Med drugimi zanimivimi točkami sta tudi graška igralnica in graški deželni dom. Posest je oddaljena 150 m od graške mestne hiše.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Gradec ima dobre letalske povezane z Amsterdamom (letališčem Schiphol), Berlinom, Birminghamom, Düsseldorfom, Frankfurtom, Carigradom, Münchnom, Stuttgartom, Zürichom in Dunajem. Z drugimi avstrijskimi mesti in Münchnom pa je povezan tudi z železnico.

Po Gradcu se lahko prevažaš s tramvajem ali avtobusom, lahko pa najameš tudi kolo. Stari del mesta lahko zlahka raziščeš peš.

Cene vozovnic za tramvaj: kupiš lahko urno (2,40 EUR), dnevno (5 EUR), 3-dnevno turistično (12 EUR) vozovnico, paket desetih voženj (20 EUR), tedensko ali mesečno vozovnico (na avtomatih na tramvaju lahko plačaš s kovanci, kreditno ali debetno kartico). Vozovnice veljajo za vse oblike javnega prevoza po coni 101 (Gradec in neposredna okolica, vključno z letališčem!). Tramvaji skozi staro mestno jedro so brezplačni.

Cene avtobusnih vozovnic: posamezna vozovnica (na voljo pri vozniku) stane 2,10 EUR (velja eno uro), dnevna vozovnica (na voljo pri vozniku) stane 4,70 EUR (velja 24 ur), tedenska vozovnica stane 12,70 EUR in je na voljo v prometnem uradu na trgu  Jakominiplatz , paket 10 posameznih voženj pa stane 19,20 EUR in ga lahko kupiš v večini kioskov s tobačnimi izdelki (Tabak).

Bus routes from and to Graz

Poti Stops
Iz Ljubljane do Gradca Ljubljana – Maribor – Graz
Iz Gradca do Ljubljane Graz – Maribor –Ljubljana