Language
destinations

Dunaj

Mesto glasbe

Odkrij Dunaj

Dunaj je poln baročnih ulic in cesarskih palač, poleg tega pa je to mesto po vsem svetu znano tudi po svojih kavarnah. To staro mesto je bila pomembna trgovska postojanka za Kelte ob prihodu Rimljanov okrog leta 15 pr. n. š., zato je povsem razumljivo, da je postalo kulturno, gospodarsko in politično središče Avstrije.   Na Dunaju si boste želeli ostati, bodisi zaradi izvrstne hrane in kakovostnih vin bodisi zaradi čudovite glasbe in slikovite arhitekture.

Kaj početi

Muzeji

Muzejska četrt (MuseumsQuartier) je izjemen kompleks muzejev, kavarn, restavracij in barov v nekdanji cesarski konjušnici. Predstavlja leglo dunajskega kulturnega življenja in kraj, ki je kot nalašč za druženje, opazovanje ali spoznavanje ljudi. Umetniške duše bodo zavetje našle v Leopoldovem muzeju, muzeju sodobne umetnosti Mumok ali v dvorani Kunsthalle. Če potujete z otroki, morate obiskati Zoom – vaši otroci bodo lahko v “Ateljeju” izdelovali, razstavljali, risali, raziskovali in ustvarjali. V “Razstavi” si boste lahko ogledali vedno nove razstave, najmlajši pa se bodo lahko igrali v “Oceanu”.

V cesarski zakladnici (Kaiserliche Schatzkammer) si lahko ogledate spektakularne zaklade iz obdobja baroka. V njej najdete zlato vrtnico, z diamanti okrašene turške sablje, 2680-karatni kolumbijski smaragd in najzanimivejši artefakt – cesarsko krono. Vsebuje tudi zbirko redkih verskih relikvij: fragmente pravega križa, sveto sulico, s katero so prebodli Jezusa na križu, enega od žebljev s križanja, trn s Kristusove krone in kos namiznega prta z zadnje večerje.

V dunajskem muzeju umetnostne zgodovine (Kunsthistorisches Museum Vienna) so razstavljena dela največjih evropskih slikarjev, kiparjev in obrtnikov. V muzeju boste potovali skozi čas od klasičnega Rima do Egipta in renesanse.

Verske znamenitosti

Stolnica sv. Štefana (Stephansdom) je mojstrovina gotske arhitekture in ponos Dunaja. Cerkev na tem mestu stoji že od 12. stoletja, na kar nas opomnijo velika vrata in poganska stolpa. Zunanjost krasi veličastna s strešniki obložena streha s cikcakastim vzorcem ter avstrijskim orlom. Notranjost stolnice vas bo navdušila s številnimi detajli in 136 metrov visokim južnim stolpom. V njej je grobnica cesarja Friderika III. Habsburškega.

Karlova cerkev (Karlskirche) je najlepša baročna cerkev na Dunaju, zgrajena pa je bila med letoma 1716 in 1739. Stoji na jugovzhodnem vogalu Resslovega parka. Na stebrih pred cerkvijo je upodobljeno življenje sv. Karla Boromejskega, ki mu je cerkev posvečena. V njej je muzej cerkvene umetnosti in oblačil, ki naj bi pripadala svetniku.

Zgodovinske znamenitosti

Samostan Klosterneuburg je 900 let stara baročna mojstrovina z najstarejšima vinsko kletjo in vinogradom v Avstriji. Povzpnite se na hrib Kahlenberg, če želite spektakularen razgled nad celotnim mestom. Pozorni obiskovalci bodo ob jasnem vremenu na obzorju lahko opazili Snežno goro (Schneeberg).

Če vas zanima neogotska arhitektura, morate obiskati mestno hišo (Rathaus). Leta 1883 jo je dokončal arhitekt Friedrich von Schmidt. Mnogi ljubitelji arhitekture bodo vzljubili njeno kamnito fasado, okna s koničastimi oboki in ozke stolpiče. Glavni zvonik je visok 102 metra. Z glasovnim vodenjem v več jezikih si lahko ogledate Arkadenhof, eno največjih obokanih dvorišč v Evropi, in slavnostno dvorano Festsaal, v kateri vsak junij priredijo gala plesni večer Concordia Ball.

Dogodki

Skozi vse leto se na Dunaju odvijajo številni dogodki, predvsem glasbeni ali umetniški. Čarobno piščal si lahko ogledate skoraj vsak dan med 3. in 31. majem v lutkovnem gledališču. Tistim, ki so si vedno želeli doživeti dunajski gala ples, priporočamo, da se udeležijo plesa dunajskih kavarnarjev. Tu se združita sodobna umetnost in tradicija klasičnih plesov. Ljubitelji baročne arhitekture bodo gotovo znali ceniti vodene arhitekturne oglede baročne zimske jahalne šole. Povzpnite se po 170 stopnicah in si podrobneje oglejte baročno strešno strukturo šole.

Najboljše restavracije

Dunaj ponuja lokalno, nacionalno in mednarodno kulinarično ponudbo. V restavracijah, kot so VerandaSchank Zum Reichsapfel in Quell lahko poskusite katero od lokalnih specialitet. Če iščete restavracijo z mednarodno hrano, vas restavraciji Julius Meinl am Graben in Das Lokal im Hof ne bosta pustili ravnodušnih. Ne glede na to, za kaj se odločite, boste več kot zadovoljni in potešeni.

Najboljša prenočišča

Dunaj ponuja številne nastanitve, kot so odlični hoteli, družinski penzioni ali hostli.

Hostli

Vienna Hostel Ruthensteiner leži 500 metrov od železniške postaje Wien Westbanhof, 300 m od gledališča Raimund in 2,2 km od palače Schönbrunn in ima brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O HOSTLIH

Prenočišča z zajtrkom

Pension Pharmador najdete na tihem dvorišču, oddaljenem samo 10 minut hoje od železniške postaje Westbanhof in nakupovalne ulice Mariahilfer Straße. Penzion, ki je oddaljen 5 minut hoje od arene Wiener Stadthalle, ponuja zasebno parkirišče in brezžični dostop do interneta.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Če iščete dober hotel s prijaznimi storitvami in odličnim dizajnom, je Phoenix7 pravi naslov za vas. Samo dve minuti hoje oddaljen od železniške postaje Mödling. Za hotel je značilen sodoben dizajn v azijskem slogu. V njem najdete azijsko restavracijo, brezplačen dostop do brezžičnega interneta in sobe z balkonom ter ploskim televizorjem s satelitskimi kanali.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Dunaj je dobro povezan s preostalo Evropo, tako po zraku kot po kopnem, zato ne boste imeli težav z dostopom. Ker je Dunaj precej velik, zna hoja povzročati težave, toda dobro zasnovan javni prevoz in taksiji vas bodo zanesljivo pripeljali na želeni cilj.

Dunaj ima dober sistem javnega prevoza, ki vključuje vlake, primestne vlake, podzemno železnico, tramvaje (trolejbuse) in avtobuse. Podzemna železnica je zelo učinkovita in z njo boste prišli do par korakov stran od želenega cilja. Samo podzemno železnico uporablja drugo najvišje število potnikov na število prebivalcev na svetu. V to ni vključenih 27 povezav s tramvajem in več ducatov železniških povezav ali številni avtobusi. Če želite izvedeti več o dunajskem javnem prevozu, obiščite https://www.wien.gv.at/english/transportation-urbanplanning/public-transport/

Bus routes from and to Vienna

Poti Stops
Z Dunaja do Münchna Vienna – Linz – Munich
Iz Gjura do Dunaja in nazaj v Gjur Gyor – Bratislava – Vienna (APT) – Bratislava – Gyor
Iz Bratislave do dunajskega letališča in nazaj Bratislava – Vienna (APT) – Bratislava
Iz Münchna do Zagreba Munich– Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Iz Zagreba do Münchna Zagreb – GP Goričan (mejni prehod) – Budimpešta– Gjur – Bratislava – Letališče Dunaj – Dunaj – Linz – München
Iz Münchna do Budimpešte München– Linz – Vienna –Viena Airport –Bratislava – Gyor – Budapest
Iz Münchna do Bratislave Munich– Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava
Iz Budimpešte do Münchna Budimpešta  Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Iz Bratislave do Münchna Bratislava –  Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich