Language
destinations

Benetke

Potapljajoča se italijanska ljubezenska zgodba

Odkrij Benetke

Benetke so na laguni zgrajeno mesto marmornatih palač, ki ponuja očala, čevlje z visokimi podplati, obleke brez korzetov – vedno so bile uporniško mesto. Čeprav dajejo drugačen vtis, so Benetke v resnici ogromne. Mesto zna pripraviti kraljevske pojedine, kar je nekoč spoznal tudi francoski kralj Henrik III, ko so predenj postavili več kot tisoč jedi. Danes so tovrstne pojedine na voljo v manjši obliki, ko bari ob veselih uricah radodarno postrežejo z razkošnimi beneškimi prigrizki, čiketi.

V Benetkah lahko odkrijete mnogo stvari, od zgodovinskih znamenitosti in umetniških zakladov do različnih otokov in kanalov – vzemite si dovolj časa in raziščite celotne Benetke.

Kaj početi

Muzeji

Benetke imajo dva ducata muzejev in vsak od njih ima svojo zgodbo. Na obrežju ponosno stoji doževa palača. Morda se zdi lokacija neobičajna za politični in upravni sedež velike republike, toda za uporniške Benetke je to zagotovo logična izbira. Za umetelnimi stebrišči in geometrično fasado so ogromne slavnostne dvorane, doževa zasebna stanovanja in velik kompleks občinskih zbornic, sodišč in zaporov.

Po tem, ko je na Titaniku izgubila svojega očeta, je dedinja Peggy Guggenheim postala ena največjih zbirateljic v 20. stoletju. V svojem domu ob kanalu hrani zbirke nadrealistične, futuristične in abstraktne ekspresionistične umetnosti.

Galerija Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro domuje v eni najveličastnejših stavb ob Velikem kanalu (Canal Grande). Pepel barona Franchettija so zakopali pod starim stebrom iz škrlatnega porfirja na odprtem spodnjem dvorišču. Medtem ko občudujete tamkajšnje umetnine, stopite na dvonadstropne balkone in uživajte v razgledu na Veliki kanal, ki ga obdajajo gotski oboki, ter posnemite par fotografij.

V judovskem muzeju si lahko ogledate zgodovino beneške judovske skupnosti in njen doprinos ne samo k beneški zgodovini, pač pa k italijanski in svetovni zgodovini.

Verske znamenitosti

Benetke na vsakem koraku krasijo čudovite verske znamenitosti – v mestu lahko najdete več kot 40 cerkev in pet sinagog.

Stolnico svete Marije vnebovzete so zgradili v 7. stoletju. Ob vstopu v stolnico glejte predse in občudujte zlato posmrtno življenje med svetniki in blaženo devico Marijo z detetom ali pa jim obrnite hrbet in se soočite s hudičem, ki se naslaja nad izgubljenimi dušami v prizoru sodnega dne.

Cerkev sv. Marije čudežev so zgradili v 15. stoletju po tem, ko je ikona device Marije slikarja Nicola di Pietra čudežno začela jokati v zunanji kapeli.

Cerkev Madonna dell’Orto ostaja ena najbolj varovanih beneških skrivnosti – bila je župnijska cerkev renesančnega slikarja Tintoretta, ki je pokopan v kapeli desno od oltarja.

Sinagogo Scuola Canton so zgradili v 16. stoletju, pozlačeno rokokojsko notranjost pa so dodali dve stoletji pozneje. Sinagoga je v Evropi izjema, saj ima osem čudovitih pejsažev, ki so jih navdihnile svetopisemske prilike. Skrita je za judovskim muzejem, vanjo pa vstopite prek vodenega ogleda muzeja.

Sinagoga Scuola Tedesca (nemška šola) je od 16. stoletja duhovni dom skupnosti beneških Aškenazov. Vstop vanjo je mogoč prek vodenega ogleda judovskega muzeja.

Dogodki

V Benetkah lahko obiščeš veliko dogodkov, med katerimi je gotovo najbolj znan beneški karneval. Prežet je z zgodovino, tradicijo in svojevrstno privlačnostjo. Med desetdnevnim karnevalom so Benetke središče zabave, saj so polne uličnih predstav in dogodkov na velikih odrih.

Regata Storica je eden od najbolj spektakularnih, slikovitih in ganljivih dogodkov beneškega življenja. Opazujte, kako barvite ladjice drvijo mimo vas.

Najboljše restavracije

V Benetkah lahko najdete mnoge različne restavracije. Če želite poskusiti lokalne in beneške jedi, obiščite restavracijo Salvmeria. Če bi raje jedli nekaj, kar ne bo ravno lokalno, vam restavracija Riviera ponuja izbrane italijanske jedi. Obiščite zgodovinsko beneško pekarno in kavarno Pasticceria Dal Mas in si privoščite sveže, toplo pecivo oziroma poskusite sladoled v slaščičarni Suso. Če imate radi hrano z Bližnjega vzhoda, se odpravite v restavracijo Gibran, kjer vam bodo postregli s kakovostnimi libanonskimi jedmi.

Najboljša prenočišča

V Benetkah lahko najdete pestro ponudbo nastanitev – samo odločiti se morate, kako želite preživeti noči v tem mestu.

Hostel

280 metrov od akademske galerije (Gallerie dell’Accademia) vam Casa Accademia nudi prenočitve. Tu boste našli teraso in skupen dnevni prostor.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Hostel Bianca Cappello House s teraso in skupnim dnevnim prostorom leži nedaleč od palače Ca’ d’Oro in mostu Rialto. Na voljo je brezplačen brezžični internet.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

JW Marriott Venice Resort & Spa je letovišče s 5 zvezdicami, ki se ponaša z lastnim otokom v beneški laguni, toplicami, zunanjim bazenom in 4 restavracijami. Infrastruktura letovišča JW Marriot Venice vključuje razkošne vrtove, strešni bazen z ležalniki in cerkev iz 19. stoletja.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Ker Benetke ležijo na otočkih v laguni, voda pri prevozu igra ključno vlogo. Ne glede na to, s katerim prevoznim sredstvom pridete v mesto, boste zadnji del svojega potovanja opravili peš od najbližjega pomola za vodne avtobuse/taksije, železniške postaje ali parkirne garaže. Benetke so edino mesto na svetu, namenjeno izključno pešcem, zato boste morali uporabljati vodne avtobuse (vaporetto), ki plujejo po večjih kanalih, če boste želeli hitreje skozi mesto. Plovba z vaporettom običajno stane okrog 7 evrov. Na voljo so tudi druge različice, vključno s tistimi s popusti za mlade pod 29. letom starosti. Pri vaporettih se zanašajo na poštenost potnikov, saj morate potrditi svojo vozovnico na postaji, preden se vkrcate.

Avtobusne povezave do Benetk in nazaj

Poti Stops
Iz Ljubljane do Benetk in nazaj v Ljubljano Ljubljana – Dolgi most Ljubljana – Šempeter – Venice Airport – Šempeter – Dolgi most Ljubljana – Ljubljana 
Iz Benetk do Ljubljane Venice (Tronchetto) – Venice Mestre (train station) – Venice (Airport VCE) – Šempeter – Dolgi most Ljubljana – Ljubljana 
Iz Ljubljane do Benetk Ljubljana  – Dolgi most Ljubljana – Šempeter – Benetke (letališče SE) – Benetke Maestre (železniška postaja) – Benetke(Tronchetto)