Language
destinations

Beljak

Južno avstrijsko karnevalsko mesto

Odkrij Beljak

Druga največje mesto na avstrijskem Koroškem, ki leži ob reki Dravi, je zgodovinsko pomembno stičišče med Alpami in južno Avstrijo. Čeprav ni ravno slikovito mesto, je Beljak živahno mesto, v katerem je prijetno živeti. Javna televizija vsako leto prenaša tamkajšnji karneval. Korenine mesta segajo v čas Rimljanov, ko so mu rekli Santicum. Njegova lokacija je odlično izhodišče, ki omogoča, da raziščete spektakularno regijo Alpe-Jadran in mnoga vrhunska smučišča na tem območju.

Kaj početi

Muzeji

Če želite izvedeti več o zgodovini Beljaka, morate obiskati mestni muzej (Museum der Stadt Villach). V muzeju si lahko ogledate krajevno zgodovino, srednjeveško umetnost in arheologijo, občasno pa v njem gostijo tudi posebne razstave.

Relief Von Kärnten je ogromna reliefna maketa avstrijske Koroške. Stoji v parku Schillerpark, južno od starega dela mesta. Ko si boste celotno regijo ogledali na maketi, jo boste zagotovo želeli raziskati tudi v polni velikosti.

Ljubitelji avtomobilov bodo prišli na svoj račun v beljaškem avtomobilskem muzeju. V muzeju, ki leži 3 km iz mesta, so razstavljene ikone vsakdanjega avtomobilizma, na primer modeli, kot so BMW Isetta, Fiat Topolino in več kot 200 drugih. Z avtobusom št. 5179 pojdite od železniške postaje do predela Zauchen (postaja Bundestrasse), če ga želite obiskati.

Verske znamenitosti

V Beljaku so številne lepe stare cerkve, med katerimi najbolj izstopa cerkev sv. Križa. Koralno rožnato stavbo so zgradili v 18. stoletju, danes pa je priljubljen motiv med fotografskimi navdušenci. V privlačni notranjosti najdemo osupljive freske na obokih, ki so jih dodali v 60. letih prejšnjega stoletja.

Župnijska cerkev sv. Jakoba je gotska cerkev s tremi ladjami. Čudovit baročni oltar z nadstreškom zaznamuje notranjost z velikim gotskim križem vzdolž ogromne baročne freske sv. Krištofa. Med najstarejšimi artefakti, ki jih lahko najdete tu, so kamnita prižnica iz leta 1555 in gotske klopi za cerkveni zbor ter krstni kamen iz leta 1464. Povzpnite se na cerkveni zvonik in deležni boste prekrasnega razgleda nad mestom.

Omembe in ogleda sta vredni tudi župnijska cerkev sv. Martina s svojim baročnim visokim oltarjem z devico Marijo z detetom iz poznega gotskega obdobja in župnijska cerkev sv. Križa s svojo nenavadno trinadstropno fasado.

Gradovi in živalski vrtovi

Ruševine gradu Vajškra je mogoče najti med Osojskim jezerom in Beljakom. Tam si lahko ogledate 40-minutni spektakel s sokoli, Adler Flugschau. Tu je tudi živalski vrt Affenberg – družinska zabava za vso družino je del informativnega vodenega ogleda. Izvedeli boste več o tamkajšnjih opicah in o tem, kako skrbijo zanje, z njimi pa se boste lahko tudi igrali.

Obiščite živalski vrt Rosegg in si oglejte njihove številne zbirke eksotičnih in domačih živali, nato pa se pozabavajte v labirintu in pustolovskem parku.

Vredno si je ogledati tudi grad Finkelstein iz 12. stoletja, ki se dviga nad bližnjim Baškim jezerom. Stara trdnjava, od katere so ostale samo še ruševine, nudi spektakularno ozadje čudovitemu amfiteatru Burgarena, ki ga uporabljajo za koncerte in gledališke predstave.

Jezera

Baško jezero leži 7 km jugovzhodno od Beljaka ob vznožju Kepe. Znano je po kristalno bistri turkizni vodi, ki se izliva v reko Ziljo. Plovba z motornimi čolni je na jezeru prepovedana, kar pomeni, da je kot nalašč za plovbo s kajakom, kanujem, ribarjenje, jadranje in jadranje na deski. Lotite se priljubljenih dejavnosti v okolici jezera, kot so jahanje, plezanje, kolesarjenje in pohodništvo, ali pa se na obali prepustite poletnim sončnim žarkom.

Tudi čudovito Osojsko jezero je vredno obiska. Jezero, obkroženo z gozdnimi pobočji in gorskimi vršaci, leži samo 10 km severovzhodno od Beljaka in je že dolgo priljubljena počitniška točka. Odpravite se na veslanje, smučanje na vodi, jadranje in jadranje na deski oziroma peš ali s kolesom raziščite okolico jezera. Obiščite mnoge očarljive vasice in uživajte v tamkajšnjih kulinaričnih dobrotah.

Dogodki

Če vas zanima, katere ptice živijo v bližini Beljaka, jih pojdite opazovat v močvirje Bleistätter. Na tem kratkem pohodu boste šli mimo opazovalnega stolpa, na katerega se lahko povzpnete in opazujete okolico. Z nekaj sreče boste morda zagledali celo redke vodomce.

Najboljše restavracije

Če želiš poskusiti lokalno hrano, lahko zaviješ v restavracijo Romantik Restaurant Post – kjer ti bodo postregli z dobro pripravljenimi regionalnimi specialitetami v udobnem in intimnem ambientu. Če želiš kaj bolj mednarodnega, moraš obiskati restavracijo Stern. Njihova specialiteta je steak, za katerega moraš izpolniti obrazec.

Najboljša prenočišča

V Beljaku lahko najdete pestro ponudbo nastanitev – samo odločiti se morate, kako želite preživeti noči v tem mestu.

Hostel

Središče Beljaka je 10 minut hoje oddaljeno od penziona za mlade in za družine, ki nudi preprosto opremljene sobe. Na voljo imate zajtrk ali polpenzion, za doplačilo pa lahko uporabljate tudi savno.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Penzion Popotnik je v središču naselja Marija na Zilji (Maria Gail), 3 km stran od središča Beljaka, 15 minut vožnje od smučarskega središča Osojščica (Gerlitzen) in 5 minut vožnje od Baškega jezera (Faaker see). Brezplačno sta na voljo dostop do brezžičnega internetnega omrežja in zasebno parkirišče.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Hotel Goldenes Lamm je na glavnem trgu v središču Beljaka. Ponuja brezplačno parkiranje in brezplačen dostop do brezžičnega internetnega omrežja po vsej stavbi.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Beljak leži samo 30 minut vožnje (ali uro vožnje z vlakom) od celovškega letališča. Ker je razmeroma majhen kraj, se po njem zlahka sprehodite peš, lahko pa tudi najamete kolo. Taksi lahko najdete v bližini železniške postaje in v središču mesta. Po mestu se lahko prevažate tudi z avtobusom. Posamezna vozovnica vas bo stala 2,10 evra, lahko pa kupite tudi dnevno vozovnico, ki stane 4,80 evra ali tedensko vozovnico za 14,50 evra.

Najboljše povezave do Beljaka in nazaj

Poti Stops
Iz Beljaka do Ljubljane Villach – Bled – Ljubljana
Iz Ljubljane do Beljaka Ljubljana– Bled – Villach 
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Umaga do Münchna Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Iz Salzburga do Pulja Salzburg  – Villach  –  Bled – LjubljanaTrieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Salzburga do Ljubljane Salzburg  – Villach  –  Bled – Ljubljana
Iz Pulja do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach  – Salzburg
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Münchna do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Münchna do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana 
Iz Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Iz Ljubljane do Salzburga Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Iz Ljubljane do Münchna Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana